Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

neděle 1. dubna 2012

Kauza ostravské kaly: Mosteckým politikům se nechce na skládku

Most – Skládku Celio, kde v chráněné jámě leží od loňského podzimu 110 tisíc tun upraveného ostravského kalu, prověřilo už jednadvacet kontrol z různých institucí. Experti dosud nic závadného nenašli. Politici přesto stále trvají na tom, že kaly nemají na Mostecku co dělat.
Podle šéfa Celia Jindřicha Kauci jsou obavy z ohrožení zdraví obyvatel zbytečné. Ve čtvrtek to řekl v diskuzi občanů na zasedání mosteckého zastupitelstva. Pozval politiky na návštěvu skládky, aby se s uložením kalů seznámili. I když byli kritici zváni už loni, nikdo nabídky nevyužil. 
„Mrzí mě, že se ještě nepřišli podívat,“ řekl Kauca Mosteckému deníku. Přestože je vše legální, řada politiků podle něj využívá neodborných dezinformací a strachu lidí k získávání obliby mezi voliči.
Krajské volby se blíží. Kvůli kalům vedou mediální válku třeba Jiří Paroubek (NS-LEV21) a Arno Fišera (ČSSD). Tvrdými výroky za nimi nezaostávají ani mostečtí politici. Náměstkyně primátora Hana Jeníčková (SMM) nezpochybňuje bezpečnost skládky, ale dovoz kalů. „Nesouhlasím s ním a nikdy souhlasit nebudu,“ prohlásila. „Nemohu se s tím vnitřně srovnat,“ dodala senátorka Alena Dernerová (SMM).
Obhájci průmyslového využití kalů se stále podivují nad tím, že když se do Karlovarského kraje vozily ke spálení kaly z litvínovské chemičky, nikdo neprotestoval.
Krajský úřad čeká na výsledky laboratorní analýzy vzorků odebraných na skládce v půlce března. „Jakmile budou výsledky rozboru známy, bude o nich krajský úřad informovat,“ sdělil včera Zdeněk Rytíř z kanceláře hejtmanky.
Autor: Martin Vokurka

 Zdroj: http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/kauza-ostravske-kaly-mosteckym-politikum-se-nechce-na-skladku-20120401.html