Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 10. května 2012

Stát zaplatil, přesto jedy v Ostramu zůstaly


První etapa čtyřmiliardové zakázky na likvidaci stoletých odpadů po ostravské chemičce Ostramo skončila a její dodavatel - Sdružení Čistá Ostrava - podle státního dohledu splnil, co měl. Přitom celá čtvrtina jedovatých ropných kalů v areálu zůstala a na jejich odstranění musí nyní stát vydat další stovky milionů, možná víc než miliardu korun.
"Čistá Ostrava smlouvu splnila," tvrdí dnes Libor Antoš z ministerstva financí, jež sanaci financuje. Za odtěžení lagun už inkasovala Čistá Ostrava miliardu a půl. Celkem má dostat přes tři miliardy korun.
A výsledek? V areálu Ostrama zůstává 70 tisíc tun kalů. Většina vytěženého materiálu byla převezena na skládku u severočeského Litvínova, kde bude minimálně pět let ležet a čekat na spálení v cementárně Čížkovice. Další desítky tun jsou na nepovolených skládkách ve Vratimově a v Polsku.
Sanace měla teď pokračovat čištěním pevných zbytků a zeminy. Práce však od začátku roku stojí. Jednak je třeba zlikvidovat zbylé kaly, jednak Čisté Ostravě nefunguje linka, která měla tuhý materiál čistit. Stát se proto chystá vypsat dvě nové veřejné soutěže na dokončení prací po Čisté Ostravě. To znamená další, neplánované náklady.
Do půli května má dostat vláda na stůl žádost o zvýšení nyní čtyřmiliardové státní garance na Ostramo. O kolik? Záleží na tom, zda se kaly podaří udat jako energetické palivo, nebo zda se budou likvidovat jako nebezpečný odpad. Celá zakázka včetně rekultivace pozemků má být hotova podle smlouvy s Čistou Ostravou do konce roku 2018. Už nyní je jasné, že se termín prodlouží minimálně o dva roky. "Pokud vláda navýšení garance neschválí, bude lokalita zakonzervována a může v Ostravě zapáchat ještě dalších 30 let," varuje Antoš.
AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz


Zdroj: http://www.enviweb.cz/clanek/sanace/91335/stat-zaplatil-presto-jedy-v-ostramu-zustaly