Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 31. prosince 2012

V roce 2012 bylo v cementárně bez problémů spáleno cca 10.500 tun odtěženého obsahu ostravských lagun

V roce 2012 bylo v cementárně společnosti Lafarge Cement v Čížkovicích spáleno cca 10.500 tun GEOBALU 4, tj. přepracovaných kalů, které se nacházely v tzv. ostravských lagunách. Kaly v množství cca 110 tisíc tun v roce 2011 z lagun odtěžila společnost GEOSAN GROUP v rámci realizace veřejné zakázky „Nápravná opatření– laguny Ostramo. Tyto kaly byly následně uloženy do zabezpečeného skládkového komplexu společnosti CELIO v Litvínově, odkud je společnost CELIO postupně převáží ke spálení do cementárny v Čížkovicích.

„Uložení GEOBALu na skládce společnosti CELIO a jeho následné spalování v Čížkovicích proběhlo bez jediného problému či výtky ze strany státních orgánů,“ uvedl Jiří Šalda, člen představenstva a výrobní ředitel společnosti GEOSAN GROUP. „Tento výsledek považuji za obrovský úspěch zejména proto, že do prosince 2012 bylo v souvislosti s uložením a energetickým využitím paliva provedeno ze strany orgánů státní správy a samosprávy celkem 44 kontrol a v jejich rámci i 10 odběrů vzorků. Všechny tyto kontroly i odběry přitom potvrdily, že veškeré podmínky integrovaného povolení jsou důsledně dodržovány,“ dodal Jiří Šalda.

GEOSAN GROUP je vedoucím účastníkem sdružení ČISTÁ OSTRAVA, které pro státní podnik DIAMO realizuje veřejnou zakázku Nápravná opatření – laguny Ostramo. Dalšími členy sdružení jsou společnosti AQUATEST a.s. a OHL ŽS, a. s.

Zdroj: http://www.cistaostrava.cz/article.asp?mid=1&sid=8&aid=65