Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

středa 23. listopadu 2011

Nebezpečný odpad začali pálit! Zatím na zkoušku

Čížkovice /AKTUALIZOVÁNO/ - První tuny nebezpečného odpadu z ostravských lagun včera začali pálit v čížkovické cementárně.


22.11.2011 21:03 23.11.2011 11:59

Až do čtvrteční desáté hodiny tam bude probíhat spalovací zkouška. Test má ověřit, že spoluspalováním Geobalu 4 nejsou zvýšeny emise nad rámec povolených limitů. Zkouška se koná na základě protestů veřejnosti.

Měření o délce 24 hodin provádí akreditovaná laboratoř CS Proekos z Prahy. Zkouška zahrnuje měření devíti těžkých kovů, rtuti, HCl, HF, PAH, polychlorovaných bifenylů, di-dioxinů a di-furanů. Spáleno má být 150 až 200 tun Geobalu 4.

V monitorovací skupině jsou zástupci České inspekce životního prostředí, Krajské hygienické stanice a Zdravotního ústavu v Ústí n. L., měst Lovosice a Litoměřice a magistrátu města Ústí n. L., okolních obcí, občanské iniciativy Proti kalům, ekologického centra Mostu a Kralup. Dorazila i početná skupina novinářů.

Skupinka zhruba 20 členů monitorovacího týmu si včera prošla provoz, v němž se emise měří. Viděla i halu, kde se míchají sekundární paliva, mezi nimiž byla i hromada kalů z Ostravska, podobná hmota z okolí litvínovské rafinerie nebo drcená guma a plasty.

„V našem palivovém mixu tato paliva mají podíl zhruba 65 procent, zatímco uhlí jen 35,” řekl provázející zaměstnanec z cementárny. Odpůrce tím ale spíš nepříjemně překvapil.

„Dodržovat normy mohou, ale to, jak jsou nastavené, to zaráží i hodně odborníků,” řekl sochař Libor Pisklák, který v nedalekých Litoměřicích organizuje protestní akce i petici, na níž se sešlo už kolem 10 000 podpisů. Odborníci na životní prostředí z okolních samospráv zase vyjadřovali pochybnosti, zda lze vůbec objektivně změřit množství vypouštěného jemného prachu.

„Tím integrovaným povolením otevřel kraj Pandořinu skřínku, která umožňuje pálit kdeco. A už se tu připravuje pálení podobného materiálu z Německa,” tvrdí Pisklák.

Lafarge to odmítá. „Dělali jsme tu jednou spalovací zkoušku materiálu ze spřízněné německé továrny, ale šlo jen o zkoušku, na kterou nic navazovat nebude,” řekl ředitel firmy Ivan Mareš.

Materiál, který vznikl z ostravských kalů a je dovážen na skládku Celia u Mostu, má být v cementárně francouzské firmy Lafarge spálen v následujících pěti letech. „Jsem rád, že krajský úřad toto palivo překlasifikoval jako nebezpečný odpad,” prohlásil koordinátor spalovací zkoušky Jan Votava, bývalý ředitel cementárny.

Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20111122-pes-nebezpecny-odpad-paleni-zkouska.html