Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

středa 23. listopadu 2011

Tisková zpráva z 90. jednání Rady Ústeckého kraje ve III. volebním období

Tato zpráva má pouze informativní charakter

výňatek: 

Shrnutí správního řízení a informací ve věci „ostravských kalů“

Ředitel krajského úřadu informoval Radu Ústeckého kraje, že neexistuje zákonný důvod k přehodnocení integrovaného povolení pro čížkovickou cementárnu platného od roku 2007.

Spoluspalování odpadů v Čížkovicích je povoleno nejméně od roku 1998 (před vznikem krajů) příslušnými orgány. Za tu dobu zde bylo energeticky využito desetitisíce tun kalů, např. z Pardubic, Kolína a Růžodolu.

Integrované povolení vydal v roce 2007 Krajský úřad Ústeckého kraje dle zákona o integrované prevenci v návaznosti na dřívější povolení příslušných orgánů. K platnému integrovanému povolení provádí krajský úřad pravidelné kontroly. V letech 2010 a 2011 se 5x uskutečnilo vyhodnocení plnění podmínek provozu zařízení. V rámci kontrolní činnosti Krajského úřadu Ústeckého kraje nebylo nikdy zjištěno žádné porušení závazných podmínek integrovaného povolení.

Lafarge Cement a.s. je při dodržení všech těchto podmínek oprávněna v cementárně Čížkovice spoluspalovat odpadní kaly z ostravských lagun, stejně jako dosud pálila kaly z lagun kolínských, pardubických nebo litvínovských, a krajský úřad jí v tom nemůže zabránit.

Zodpovídá: Mgr. Magdalena Hanáčková
Vytvořeno / změněno: 23.11.2011 / 23.11.2011

Zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=450018&id=1663505