Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

středa 18. ledna 2012

Dopis premiérovi ČR, stížnost k EK, podnět k ČIŽP a KÚÚK

Dne 16. 1. 2012 podala naše iniciativa Občamé proti kalům, prostřednictvím advokátní kanceláře Šubrtová a partneři, podnět na ČIŽP v Ústí nad Labem, současně je podána též stížnost k Evropské komisi a dále také podnět na KÚÚK.

O našich podáních jsme písemně informovali také premiéra ČR, neboť tento v jednom z posledních projevů potvrdil, že je třeba akutně řešit životní prostředí v ČR. Podněty a stížnost má nyní tedy k dispozici a může přejít od slov k činům...


Občané proti kalům



----------------------


Dopis premiérovi ČR Petru Nečasovi


Úřad vlády České republiky
Premiér ČR pan Petr Nečas
Nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1 – Malá Strana

V Praze dne 16. ledna 2012

Na vědomí

Vážený pane premiére,

v právním zastoupení občanské iniciativy „Občané proti kalům“ a občanského sdružení Public Interest o.s. si Vás tímto dovolujeme oslovit a zaslat Vám tak na vědomí podněty, které naše advokátní kancelář podala ve spolupráci se shora uvedenou občanskou iniciativou a občanským sdružením.

V příloze k tomuto dopisu Vám tedy zasíláme kopii podání stížnosti k Evropské komisi a kopie podnětů adresovaných na Českou inspekci životního prostředí v Ústí nad Labem a Krajský úřad Ústeckého kraje.

Důvodem našich podání je silně diskutovaná a jakkoli ze strany Krajského úřadu Ústeckého kraje přehlížená otázka spalování nebezpečného odpadu z lagun OSTRAMO v Ostravě - Mariánských Horách, který má být dovezen na skládku společnosti CELIO v Litvínově a následně jako „palivo“ o celkovém množství 110 tisíc tun spalován v Cementárně společnosti Lafarge Cement a.s. (IČ 14867494), jakožto u držitele příslušného integrovaného povolení 1678/ŽPZ/06/IP-98/Rc ve smyslu zák. č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci. Ke spalování shora uvedených odpadů má ovšem dojít bez změny integrovaného povolení a následného stanovení přísnějších limitů a kontrolních mechanismů, pokud vůbec spalování v Ústeckém kraji povolit?!

Neoddiskutovatelným faktem je zde totiž skutečnost, že Ústecký kraj patří mezi lokality, kde je prokazatelně zaznamenáván zvýšený výskyt prachu a následných alergií právě na Litoměřicku, konkrétně v okolí Libochovic. Vedle toho je studiemi potvrzeno, že v Ústeckém kraji se lidé dožívají o tři roky méně, než v ostatních regionech České republiky!

Vážený pane premiére, jakkoli byly dosud shora uvedené skutečnosti ze strany Krajského úřadu Ústeckého kraje ignorovány a přehlíženy věříme, že nakonec dojde k sjednání nápravy a práva občanů Ústeckého kraje na příznivé životní prostředí budou respektována, a to tím spíše, pokud bylo Vámi osobně přislíbeno důsledné respektování právních předpisů chránících životní prostřední.

Věříme proto, že učiníte vše, co je ve Vašich silách k tomu, aby byla sjednána náprava a příslušné úřady postupovaly v souladu se zákonem, nikoli jej obcházely a nerespektovaly tak práva občanů.

Předem Vám velice děkujeme za kroky, které ve shora uvedené záležitosti učiníte a dodáváme, že velice oceníme, pokud byste nás o nich mohl informovat.

Zůstáváme v dokonalé úctě

Občané proti kalům
Public Interest o.s.
i.s. Michaely Šubrtové, advokátky

----------------------


Stížnost k Evropské komisi.pdf - http://www.mediafire.com/?i8draaqgqqamgui

Podnět k ČIŽP.pdf
- http://www.mediafire.com/?za9e6hsoylnt127

Podnět ke KÚÚK.pdf
- http://www.mediafire.com/?tsaosbb8948svby

Zdroj:  http://www.protikalum.cz/aktuality.html