Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 19. ledna 2012

Vyjádření Odboru životního prostředí MěÚ Litoměřice

Městský úřad Litoměřice, odbor životního prostředí


Informace pro tisk.

Ing. Pavel Gryndler
+420 416 916 179
+420 416 916 211
pavel.gryndler@litomerice.cz

Litoměřice 12.1.2012

Odbor životního prostředí MěÚ Litoměřice dospěl ve věci spalování ostravských kalů, po provedených jednáních a měřeních, k následujícím závěrům. Konstatujeme, že vedení cementárny projevilo vstřícnost a otevřenost v otázkách spojených s představením vlastního provozu cementárny a s tím souvisejících vlivů na okolní životní prostředí.

Dále konstatujeme, že výsledky vlastní spalovací zkoušky neprokázaly překročení stanovených emisních limitů u žádné ze sledovaných látek. Také se nám dostalo ujištění, že tento podnik zadal zpracování rozptylové studie, že v nejbližší době umístí na své webové stránky výstupy z kontinuálního měření emisí pro možnost kontroly širokou veřejností a že provede generální opravu elektroodlučovače. To, s čím nejsme spokojeni, je fakt, že po výše uvedené generální opravě začne cementárna spalovat GEOBAL 4 (kaly z ostravských lagun). Na našem stanovisku, že je nesprávné převážet kaly z jedné postižené oblasti do druhé postižené oblasti přes celou republiku, i nadále trváme.

Budeme usilovat o změnu integrovaného povolení tak, aby neumožňovalo spalování celých pneumatik, neboť spalování celých pneumatik způsobuje nárazové zvýšení obsahu CO (oxid uhelnatý) ve spalinách, které následně vede k technologickým výpadkům elektroodlučovače a tím k zvýšeným emisím prachových částic. Dále se budeme snažit o přehodnocení stanovených současně platných emisních limitů pro TZL (tuhé znečišťující látky), SO2 (oxid siřičitý) a TOC (celkový organický uhlík) s tím, že výše uvedená cementárna se nalézá v oblasti s dlouhodobě zhoršenou kvalitou ovzduší a není tudíž možné nastavovat v integrovaném povolení emisní limity méně přísné než ty, které stanoví nařízení vlády č. 354/2002 Sb. uvedené v bodě 2.1 přílohy č.2, i když toto zákon umožňuje u TOC a SO2, pokud však nevznikají ze spalování odpadu.

Dle § 6 odst. 2 je provozovatel spoluspalovacího zařízení na odpad (cementárna) povinen jej provozovat v souladu se specifickými emisními limity stanovenými dle přílohy č.2 k tomuto nařízení. Avšak dle § 6 odst. 3 je provozovatel spoluspalovacího zařízení na odpad (cementárna), kde více jak 40 % tepla vzniká spalováním nebezpečného odpadu, povinen jej provozovat v souladu s emisními limity stanovenými dle přílohy č.5 k tomuto nařízení, které jsou výrazně přísnější. V integrovaném povolení je sice uvedeno jako hlavní (primární) palivo pro výpal slínku používání hnědouhelného multiprachu a těžkého topného oleje, popř. pyrolýzního oleje, ale dle našich informací se z ekonomických důvodů používá jako palivo převážně hnědouhelný multiprach a různé druhy odpadů. Vzhledem k tomu, že palivový mix cementárny ukazuje na to, že více jak 40 % tepla vzniká spalováním odpadů, budeme usilovat o prověření tohoto stavu a v případě, že se náš předpoklad potvrdí, budeme usilovat o stanovení emisních limitů dle přílohy č.5. K tomuto závěru nás vede i ustanovení bodu 4.1.14 integrovaného povolení, ve kterém je uvedeno, že smísením odpadů kategorie ostatní (např. drcené pneumatiky) s odpady z kategorie nebezpečných odpadů (např.kaly) vznikne upravený odpad zařazený jako spalitelný odpad pod katalogovým číslem 19 12 10, který je veden jako odpad O/N, tedy nebezpečný. Kromě výše uvedeného budeme usilovat o stanovení emisního limitu pro CO, což nařízení vlády č. 354/2002 Sb. umožňuje.

Tyto naše požadavky vycházejí z faktu, že okres Litoměřice je dlouhodobě jednou z nejvíce zatížených oblastí v ČR z hlediska mnoha znečišťujících látek v ovzduší zvláště pak prachu PM10. Je proto nutné nepovolovat žádné výjimky u emisních limitů zdrojů nacházejících se v tomto území. Závěrem bych chtěl doplnit, že spalovací zkouška kalů (GEOBAL 4) sice neprokázala překročení emisních limitů u žádné sledované látky, avšak u emisí Hg (rtuť) se jeho hodnoty pohybovaly na 40 % povoleného limitu. Tento těkavý prvek se jen velice obtížně zachycuje a uvážíme-li obrovské množství kalů a jejich problematickou možnost homogenizace, je zde určitá pravděpodobnost , že v některých obdobích jejich spalování nebude složení emisí tak příznivé jako při vlastní spalovací zkoušce. Je proto třeba tomuto prvku věnovat zvýšenou pozornost zavedením vyšší četnosti jeho měření, než co ukládá integrované povolení.

Vzhledem k tomu, že Hg obsažená v kalech (GEOBAL 4) se jen obtížně zachytává ve slinku, budeme usilovat o přehodnocení schváleného technologického postupu jejich spalování. Kaly se budou spalovat v kalcinátoru, tedy za výstupem z rotační pece, kde je sice potřebná teplota 950 °C, ale pro zvýšení účinnosti spalování a hlavně záchytu Hg by bylo daleko vhodnější jejich spalování provádět přímo v hlavním hořáku rotační pece, kde je teplota výrazně vyšší (2000°C) a doba zdržení je podstatně delší. Kaly (GEOBAL 4) mají dle poskytnutých informací podobné fyzikální vlastnosti jako hnědé uhlí a je tedy možné je spalovat v hlavním hořáku v rotační peci, čímž by se výrazně omezil negativní vliv na složení emisí. Naše celkové snažení sice patrně nezabrání spalování kalů (GEOBAL 4), ale v konečném důsledku by mělo vést k výraznému snížení emisní zátěže okolí z tohoto podniku .

Ing. Pavel Gryndler
vedoucí odboru životního prostředí
Městského úřadu Litoměřice

PDF verze - http://www.mediafire.com/?z7afbava3abb4qf

Převzato: http://www.protikalum.cz/aktuality.html