Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 12. března 2012

Spalování ostravských kalů na Litoměřicku začíná

aktualizováno 12. 3. 2012 12:34
 
Čížkovice (Litoměřicko) – První automobily s nákladem ropných kalů vytěžených z ostravských lagun přijely do areálu cementárny Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku. Jejich spalování, které má zbavit stát ekologického odpadu a majiteli cementárny ušetřit za palivo, začne v průběhu týdne. Konkrétní termín však podle mluvčí cementárny Miluše Hucanové zatím nelze uvést. Je možné, že pálení začne dnes večer nebo v úterý ráno. Spalování v minulosti kritizovali občané okolních měst a obcí, stejně jako ekologičtí aktivisté. Zástupci čížkovické cementárny však poukazují na příznivé výsledky podzimního zkušebního spalování.

Cementárna Lafarge plánuje, že spálí 110 tisíc tun hmoty vytěžené zpod ostravské chemičky Ostramo. Zahájit spalování plánuje v průběhu týdne, až dojde palivo využívané dosud. "Konkrétní hodinu, kdy spalování začne, uvést nejde, bude to podle potřeb technologie. Lze však říci, že budeme palivo Geobal 4 přidávat do palivového mixu v poměru 15 procent," uvedla mluvčí Hucanová. Během spalování ropných kalů bude firma měřit emise. Tvrdí, že nedojde k žádnému výraznému znečištění ovzduší oproti dosavadnímu stavu.
Kvůli spalování kalů podali aktivisté z nedalekých Litoměřic několik žalob namířených proti krajskému úřadu i ministerstvu životního prostředí. Nyní však odpůrci pálení kalů nechystají žádné nové protestní akce. V budoucnu ale jejich radikálnější část uvažuje o blokádě cementárny. Ta se zatím snaží veřejnost přesvědčit, že životnímu prostředí nijak zvlášť neškodí. Několikrát během roku bude možné ji navštívit. Dny otevřených dveří jsou naplánovány od poloviny března do poloviny dubna, kdy bude možné navštívit každý čtvrtek provoz cementárny. První termín je 15. března. V dalších měsících se cementárna veřejnosti otevře ještě desetkrát.

Ve snaze přesvědčit veřejnost o bezpečnosti spalování ostravského odpadu provedla Lafarge už na podzim zkušební spalování jeho menšího množství. Výsledky však každá strana interpretovala jinak. Akreditovaná firma při měření zjistila, že spalování povolené limity neporušuje. Odpůrci spalování ale poukazovali, že zdravotní limity uměle navýšila výjimka od krajského úřadu, i tak se jim však výsledky měření přiblížily až ze 70 procent. Tiskové oddělení Ústeckého kraje už dříve vzkázalo, že úřad nemá žádný zákonný důvod k přehodnocení výjimky pro cementárnu.
Kaly pocházejí z takzvaných ostravských lagun, kde se ukládaly po celé 20. století zbytky z rafinerské výroby. V předchozích letech je zlikvidovalo sdružení Čistá Ostrava, které za to od státu dostalo asi 2,5 miliardy korun. To, že se spalují v Čížkovicích, vysvětlují zainteresovaní lidé tím, že cementárna je pro podobné účely nejvhodnější zařízení v zemi. Výhodné je to i pro firmu, která tak ušetří ročně několik milionů korun za uhlí.

Zdroj + reportáž: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/167858-spalovani-ostravskych-kalu-na-litomericku-zacina/