Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 12. března 2012

V cementárně v Čížkovicích jsou první tuny ropných kalů, místní protestují

12. března  2012 v 18:48 

I přes protesty místních vjely do cementárny v Čížkovicích na Litoměřicku první auta s nákladem ropných kalů z ostravských lagun. Francouzská firma Lafarge, která továrnu provozuje, má k dispozici všechna potřebná povolení a tvrdí, že používání sporné suroviny neznamená žádné zdravotní riziko. Přesto se proti němu bouří ekologové i vedení obce.

Upravené ropné zbytky dovážejí auta ze skládky Celio u Litvínova, kde je uloženo celkem 110 tisíc tun takzvaného Geobalu 4. První náklad dorazil před osmou hodinou ráno. Putoval rovnou do haly s bezobslužnou technologií.

„Tady vidíme první dávku Geobalu 4 mezi jinými palivy, která používáme,“ říká ředitel cementárny pro rozvoj a ekologii Jan Špaček. Podle něj u nás neexistuje vhodnější technologie pro likvidaci tak obrovského množství tohoto druhu odpadu. Prokázala to i úspěšná spalovací zkouška. 

„Provedli jsme zkoušku a potvrdilo se, že veškeré emisní limity s velkou rezervou plníme. Mohu s jistotou říci, že pálením Geobalu nedojde ke zhoršení emisí a zhoršení životních podmínek,“ tvrdí koordinátor mimořádné spalovací zkoušky Jan Votava. Spalovat se podle něj začne v průběhu tohoto týdne.

Odpůrci nejsou s řešením celé kauzy kolem ostravských kalů spokojeni, budou se bránit právní cestou a podali i stížnost k Evropské komisi. „V regionu, kde je velké znečištění, by se neměly povolovat takové technologie, takové likvidace,“ míní Libor Pisklák z litoměřické iniciativy Proti kalům.

Starosta Čížkovic Arnošt Waschta je rozzlobený kvůli údajně špatnému informování ze strany cementárny.

„Navíc se stále dozvídáme nové věci a věci, které se nám zdá, že byly dříve zamlčovány. Jde například o navýšení limitu při povolení spalování tohoto odpadu. Zdá se mi, že informace dostáváme až ve chvíli, kdy je vypátrají novináři,“ uvedl starosta.

Waschta prý žádal hejtmanku Ústeckého kraje, aby vyčlenila prostředky pro nezávislou komisi, která by posoudila, jak spalování kalů zatíží životní prostředí.

„Byli by v ní jak technologové, tak i zástupci hygieny a ti, kteří by byli schopni posoudit medicínské dopady. Bohužel jsem dostal pouze štos papírů, že je vše v pořádku,“ konstatoval starosta Čížkovic.

Cementáři budou přidávat Geobal 4 do palivové směsi v poměru 15 procent k ostatnímu palivu. Upravené ropné zbytky se budou v cementárně takto spalovat asi šest let. 

Zdroj + audio: http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/v-cementarne-v-cizkovicich-jsou-prvni-tuny-ropnych-kalu-mistni-protestuji--1030962